Flere udenlandske svineproducenter fjerner MRSA på kun 6 måneder med probiotiske rengøringsmidler. Samtidig reduceres antibiotikabehovet med 80-95%. Et videnskabeligt velfunderet produkt oprindeligt udviklet til hospitaler, har vist sig at være yderst effektivt i landbruget også.

Læs historien om svineproducenten Eric, der var ved at miste sin lille datter pga MRSA.

(Se indslag fra TVavisen nederst)

I starten af ´00erne var den hollandske svineproducent Eric van den Heuvels besætning en af de første, der blev testet MRSA positiv.

Det skete i forbindelse med at hans datter, den dengang 1-årige Eveline, skulle igennem en større hjerteoperation. Datteren kunne ikke blive opereret, så længe hun og familien var MRSApositive. Der statede nu et kapløb med tiden for at få udryddet den methilin restistente staffylokok-bakterie.

De sidste 3 uger var meget kritiske, og der var tvivl om det overhovedet ville lykkes at få Eveline opereret i tide. Tiden ved Evelines sygeseng fik virkelig Eric til at spekulere over fremtiden. Tænk hvis hans hans erhverv måske ville slå hans lille pige ihjel! Heldigvis nåede Eveline at blive opereret i tide og er i dag en stor, skøn teenager med mod på livet.

Eveline, 1 år. Smittet med MRSA
Eric sidder ved Evelines sygeseng, mens lægerne diskuterer, hvad de kan gøre for, at få den lille pige MRSA-fri tidsnok til, at hun kan få den livsvigtige hjerteoperation, hun venter på.

Eric vidste, at der måtte gøres noget. Forbruget af antibiotika var alt for højt, men samtidig var det jo også tvingende nødvendigt at behandle grisene, når de var syge. Det var et valg mellem pest eller kolera.

Eric indså at nøglen til mindre antibiotikaforbrug var en øget sundhed for grisene og derfor indledte han en jagt på produkter, der kunne nedsætte smittetrykket i stalden og give et sundt miljø for grisene. Mens han ledte gjorde han samtidig alt for at mindske sit forbrug af antibiotika – bl.a. stoppede han med at bruge antibiotika i foderet og oprettede biosafety-zone, med mange af de metoder, der er nedskrevet i den tidligere regerings MRSA-plan.

Disse produkter fandt han i slutningen af ´00erne i rengøringsprodukter, der var beriget med probiotika. Produkterne var udviklet til hospitaler og plejehjem ligeledes med afsæt i en personlig tragedie. Den historie kan du læse her.

Eric udviklede en metode, så produkterne kunne bruges i svinestalden og i marts 2010 startede han meantibiotika_eric_jpgd at rengøre med sæbe beriget med probiotika. For at holde mikromiljøet i stalden stabilt mellem rengøringen, sprayede Eric med probiotika hver 3. dag.

Missionen lykkedes og i løbet af det næste halve år blev stald, familie og medarbejdere alle MRSA fri. Samtidig skete det som Eric havde forudset:

Smittetrykket i stalden blev så reduceret, at grisenes behov for antibiotika faldt drastisk. I dag er det kun 2-3% af Erics grise, der får en enkelt behandling i ny og næ.